Sla je eigen weg in

‘Als ik later groot ben, dan...’ Kinderen weten die zin goed af te maken: ‘…dan word ik brandweerman, arts, piloot…’ Of gewoon: ‘…dan word ik rijk.’ Eenmaal volwassen maak je je eigen beslissingen. Ben je onafhankelijk. Die onafhankelijkheid is niet altijd makkelijk – dat ontdekken kinderen vanzelf. Maatschappelijke verwachtingen, sociale verplichtingen en financiële onzekerheden verhinderen dat we ons hart volgen. En dus heb je iets nodig, diep van binnen, om toch je dromen na te jagen.

Noem het lef.

Lef kenmerkt de in dit boek geportretteerde mensen. Ieder van hen had het lef om buiten de gebaande paden te treden en te doen wat ze écht willen doen. Zo gaf Marsel van Oosten zijn goedbetaalde baan in de reclame op, om als natuurfotograaf de wereld rond te reizen. José Woldring leerde zichzelf het pr-vak aan en managet nu de grootste dj’s ter wereld. En Rochdi Darrazi verruilde de prestigieuze consultancywereld voor de onzekerheid van het ondernemerschap. En dan neemt hij het ook nog op tegen een multinational.

Je eigen weg inslaan komt met twijfels en angsten, máár, zo laten de geportretteerden zien, risico nemen loont.

Onafhankelijkheid begint met het losmaken van conventies, zoals het hebben van een vaste baan of een eigen huis. Door het loslaten van wat hoort, komt er ruimte voor wat echt belangrijk is — en dat is voor iedereen anders. Zo geeft het freelance bestaan van ‘digitale nomade’ Valentijn van Santvoort de mogelijkheid reizen met werk te combineren. En na het wegvallen van de rigide structuur van de topsport ontstaat voor oud-hockeyster Naomi van As ruimte voor spontaniteit en zelfontplooiing.

Maar een onafhankelijk leven hoeft niet met drastische levensbeslissingen te beginnen, bewijst de piepjonge belegger Rowin Beauchampet. Door slim te beleggen leerde hij al vroeg de waarde van geld kennen. Hij is daardoor beter voorbereid op de toekomst dan veel van zijn leeftijdsgenoten.

De portretten in dit boek tonen aan, dat er niet één manier is om vrij te leven. Of je nu de wereld wilt rondreizen, je baan opzegt om een eigen onderneming te beginnen, of geld investeert voor financiële zekerheid later: een onafhankelijk leven is haalbaar voor iedereen. Heb jij het lef?